#homegym

So ti zaprli telovadnico a se ne predaš. Bravo! 💪Naredi si svoj home gym. Objavi sliko svoje domače telovadnice s #homegym ✅in izzovi 🔥🔥🔥tri prijatelje, da sledijo ideji in »švicajo« doma. Označi jih in sodelovali boste v nagradnem žrebanju.👌

#homegym #poli #sandwich #healthylife #sport #behappy #polichallenge

 

Poli FB oktober SLO 2020 MA 3 HomeGym 2 copy

Pravila.

 

Domača telovadnica: čas je, da postanete fit!

»Več se ukvarjaj s športom« je ena izmed vsakoletnih zaobljub večine populacije. Je zaobljuba, s katero pogosto odlašamo, člansko izkaznico telovadnice pa velikokrat založimo pregloboko v denarnico in nanjo pozabimo. Da pomanjkanje časa in denarja za obiskovanje fitnes studia ne bo več izgovor, lahko v le nekaj korakih prazen prostor v našem domu spremenimo v šik telovadnico. Skrajni čas je, da pomislimo na lastno zdravje in počutje. Tu je nekaj preprostih idej in nasvetov za oblikovanje domače telovadnice, ki vam bo pomagala priti v formo.

Telovadnica, oblikovana po lastnih željah, je ključ, ki vodi do oblikovanja vsakodnevnih športnih navad. Je boljša in cenejša možnost telesne aktivnosti. Denar, sicer namenjen plačevanju mesečnih kart zunanjih telovadnic in fitnes centrov, lahko raje investirate v nakup lastne kvalitetne telovadne opreme. V domačem okolju imate več svobode, na skupno vadbo lahko povabite prijatelja, starše, otroke, bližnje sorodnike, predvsem pa imate na voljo več svobode in časa. Telovadite lahko v lastnem tempu in se ne obremenjujete ter primerjate z drugimi telovadci.

Prostor

Za začetek izberite prostor. Neizrabljene spalnice, stare garaže, kletni prostori – to so najbolj ustrezni prostori, ki jih je mogoče spremeniti v vadbeno prizorišče. Najbolj praktični so pritlični prostori, saj vam opreme ne bo potrebno nositi v višje ležeče prostore. Prav tako je potrebno poudariti, da so nekatera telovadna orodja težka, zato je v višje ležečih prostorih potrebno preveriti, ali tla zdržijo pritisk in težo večjega števila naprav. Poleg tega si domače telovadnice ne želite umeščati nad dnevno-bivalnimi ali spalnimi prostori, saj bi vas hrup teka po tekočem traku nad vašo glavo verjetno zmotil.

Prostor naj bo svetel in zračen

Ker vas vadba zlahka izčrpa, je vedno priporočljivo, da je prostor zračen in odprt. V prostoru mora biti poskrbljeno za ustrezno prezračevanje, ki je po učinkoviti vadbi nujno potrebno. Še boljše bo, če je prostor svetel in imate možnost pogleda na zunanjo okolico. Že sam pogled na zeleno okolico vas bo osvežil in vašim mišicam dal novo energijo.

Osnovni telovadni pripomočki

Vadbo lahko izvedete s preprosto opremo, ki vam jo dovoljuje tudi najmanjši proračun. Da je le ta učinkovita, ne potrebujete vseh profesionalnih naprav. Potrebujete le podlago za jogo, ki bo ublažila trda tla, elastiko, kolebnico, žogo za ravnotežje in nekaj parov navadnih uteži. Če vam seveda proračun dopušča, lahko v domačo telovadnico umestite tekalno stezo, sobno kolo, eliptični trenažer, steperje, vibracijske plošče ali večfunkcijske naprave za fitnes. Kupite kvalitetno opremo, saj se to dolgoročno bolj splača. Prostor lahko za boljše vzdušje opremite s televizorjem, preko katerega lahko spremljate potek vodene vadbe, novice ali vašo najljubšo serijo, in avdio napravo ter zvočniki, saj je prav glasba eden izmed naših najpomembnejših in glavnih motivatorjev. 

Videz telovadnice je pomemben

Marsikateremu posamezniku, sploh začetniku, večerna ali jutranja telovadba predstavlja začetni napor in nelagodje. Videz telovadnice ima prav zaradi tega izreden pomen. Domačo telovadnico opremite tako, da bo vabljiva, prijetna in topla. V prostor umestite stenske nalepke, motivacijske letake in besedila ter stenske table, kamor lahko zapišete lastne želje, vadbene plane in cilje. Barve sten naj bodo svetle, osvetlitev prostora pa naj ne bo preveč hladna. Velika ogledala so idealna rešitev za ustvarjanje globine in vizualne zračnosti. Zrcalo pomaga tudi vedeti, ali telovadne vaje izvajate pravilno. Elegantna in po vašem okusu urejena domača telovadnica, ki je prilagojena vašemu načinu življenja, vas bo motivirala, da jo tudi redno uporabljate in tako izboljšujete vaše zdravje.

Vir.

 

::::::: Torej mnogi nas prepričajo, da bi lahko domača telovadnica bila odlična priložnost. Poskusite.

Še drug vir o 

PREDNOSTI DOMAČE TELOVADNICE
Z oblikovanjem lastne telovadnice lahko športnik doseže nove mejnike v svojem športnem udejstvovanju, hkrati pa prihrani čas in denar.

VELIK PRIHRANEK ČASA
Čisto možno je, da trenutno porabiš za pot do telovadnice in nazaj ravno toliko časa kot za sam trening. Telovadnica doma ti prihrani pot, treniraš pa lahko kadarkoli – zgodaj zjutraj, pozno zvečer, ob nedeljah ali za božič. Si predstavljaš, kako bi bilo to dobro?

INVESTICIJA, KI SE POVRNE
Vsi vemo – čas je denar. A čas ni edino, kar boš z realizacijo lastne telovadnice prihranil/a. Četudi na prvo žogo ne zgleda tako, je znaten tudi denarni prihranek.

Za minuto se posvetimo matematiki: seštej prevozne stroške do fitnesa in nazaj, dodaj članarino in mesečno vstopnico ter čas, ki ga porabiš na poti. Vsota verjetno že zadostuje za kakovostno opremo lastne telovadnice, kajne?

KAKOVOST OPREME
Vsakomur od nas se je že zgodilo, da smo vstopili v fitnes z jasnim načrtom treninga, a je bila nato potrebna oprema zasedena, dotrajana ali tako umazana, da nas je želja po uporabi hitro minila. Pogosto profesionalni vadbeni centri določijo omejitev na uporabo posamezne naprave. Če se želiš posvetiti treningu vzdržljivosti, je ta pogoj nesprejemljiv! Vsem naštetim težavam se v domačem fitnesu izogneš.

Še več! Privoščiš si lahko točno tisto opremo, ki ti je najbolj pisana na kožo.

VEČJA UČINKOVITOST
Ko je vse v telovadnici prilagojeno in namenjeno tebi, je trening veliko boljši. Bolj se lahko osredotočiš na vadbo, saj te nič ne more zmotiti.

Vir.